8 Mart 2011 Salı

toplumsal bellek ve fındık-fıstık metaforu

Nohut ile Fasulye arasında biçimsel veya içerik olarak bir fark ya da benzerlik yoktur. Sadece bu hikayenin kahramanları arasından asil olan iki tanesidir. Ancak, ikisi arasında kabul edilebilir ölçüde etkileşim mevcuttur. Nohut dendiğinde an itibariyle hemen Fasulye de nasiplenir bu hatırdan. Aynı şekilde Fasulye de mevzu bahis olduğunda hemen Nohut hatırşinas varlığıyla onurlandırır belleğimizi. Efendim bu ikisi işlevsel yönleri ile de apayrı dünyaları üzerinde dikkatleri topluyorlar. Fasulye'nin renkli ve plastik replikaslarının temelmatematiğisevdirereköğretmearacı olarak üretilmesi özüne hakaret olarak nitelendirilebilirken, Nohut'un kavrularak Leblebi adını alması ve muhabbete meze olarak hizmet görmesi kimlik bunalımına girmesine sebeptir. Tüm bunlar bir kenara bu iki karakter ile benim vukuatım oldukça eskiye dayanır. İlk olarak Fasulye ile tanıştığımı hatırlıyorum. Pamuğun içinde yeşermeyi bekleyen bir projeydi. (proje: fırat beyefendiye gönderme olarak) Muhtemelen ertesi hafta da Nohut ile tanıştım. Fasulye çıkmazsa yedek olarak başka bir kapta başka pamuklar içinde yatıyordu. Bunlar olayın komik kısımları. Bu ikisinin arasındaki bağı zıtlıklar veya kutuplar üzerinden bağlayamam. Kendilerinin hâlihazırda kutuplaştığı başka besin maddeleri var, olayın trajik kısmı ise oraya denk düşüyor.

Şimdi ilk olarak Nohut ve Fasulye'den bahsettik. Benim için ikisi birbirini öteleme savaşına girmiş iki arkadaştır. Peki bu ikiliye dünya-ahiret düşman biçtiğim fındık ile fıstık arasındaki ilişki? Bu ikisinin hikayesi sadece çerezleşmek. Bir yandan masum görünüyorlar, bir yandan fındığı Nohut'a, fıstığı da Fasulye'ye öykünmekle suçluyorum. Ama kesinlikle Nohut ile Fasulye'nin biçimsel olarak taklidi söz konusu. Bu dörtlünün arasındaki gerginlik katlanılmaz derecede ve savaş çığlıkları atıyorlar. Bunun diplomasisi eşyanın doğasına aykırıdır. Ayrıca bunlar bir dörtlü olarak toplumsal bellek üzerinde devremülk bile edinemeyecek kadar bahtsız bedevi takımıdır.

1 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi paylaşımlarınız çok dikkat çekici,bizde sitemiz Burun ameliyat olarak blogunuzu hergün takip ediyoruz.

    YanıtlaSil